25 November 2014

Modellteckning

Jag påstår att dagligt skissande är helt avgörande för att kunna förmedla en naturupplevelse. Jag har Skånes Djurpark att tacka för kilovis med skisser, och jag har lärt mig mer på stränder och i skogar än i någon bildsal. Blekinge skärgård och Guadalquivirs delta är ett par av mina lärosäten. Men det var först när jag började teckna mänskliga modeller som jag lärde mig se balansen, tyngden och rörelsen hos en häst eller ett rådjur! Och dessa miljoner blyertsstreck i fingrarna är mig också till gagn när jag återger en stenskvätta på en sten.
Jag lägger upp några skisser här som en hyllning till alla mina modeller, mänskliga som djuriska. /Måns Sjöberg

22 November 2014

Material och metoder

Jag målar mestadels i akvarell, det är det som jag blivit bra på och för att bli bra på något måste man öva. Jag har övat nästan dagligen sedan slutet av 1970-talet. Jag har aldrig gått en enda minuts kurs eller utbildning inom konstområdet. Jag är totalt autodidakt och har lärt allt genom att titta på hur andra målar, läsa böcker med konst och (på senare år) genom att ihärdigt skanna internet efter bra naturmålare. Naturligtvis har även ett brinnande intresse för fågelskådning bidragit till att jag nu kan vara med i de allra största internationella utställningarna. Jag är en "hårdskådare" dvs jag kan identifiera de flesta av de fåglar jag ser, jag för listor och anteckningar, jag reser och försöker se så många olika och nya arter som möjligt. Man behöver inte vara en så fanatisk expert och fågelskådare för att bli en bra fågelmålare  (men det underlättar). Huvudsaken är att man har intresset att sitta och titta på fåglar, skissa dem och försöka komma underfund med hur de ser ut. Man bör alltid ha en skissbok med sig ut i naturen (jag har även en liggande hemma så jag direkt kan skissa det som finns i trädgården och på fågelbordet, det blir dessutom en trevlig naturdagbok). I stort sett alla bra fågekonstnärer i Sverige är även genuint fågelintresserade, många av dem aktiva fågelskådare. Anatomin är det allra viktigaste när man gör konst innehållande däggdjur eller fåglar. Hörde ni det? ANATOMIN! Färglägga är inget problem, det har vi lärt oss i lekskolan och på dagis. Det viktigaste är att fågeln ser rätt ut när den blir avbildad, inte vad den har för exakt färg. Även om en domherre har exakt rätt rosa-röd-bruna färg så hjälper inte det om fågeln har alldeles för liten näbb, för stort huvud eller fel balans!
Man kan se direkt om konstnären som målat t.ex en vadare vet hur en vadare ser ut och rör sig. Helhetsintryck, balans och proportioner är mycket viktiga. Jag är genuint trött på att se på dålig fågelkonst där detta inte finns med. Med dagens flod av foton och filmer på internet så borde det inte vara svårt att se om det man avbildat överensstämmer hyfsat med verkligheten.

Jag målar ibland även en del i olja, jag tror att de olika teknikerna kan skänka varandra en hel del, man lär sig helt enkelt olika saker med olika typer av material. olja är med slitsamt, man kan kämpa med färger och ljussättning i det oändliga. Akvarelltekniken är mer snabb och spontan, man får helt enkelt chansa, allt blir inte bra.

Material:
För akvarell använder jag mestadels Arches 300gsm papper, fin gräng (ibland grov). jag köper hela ark som jag sedan delar upp.
Färgerna består mest av klassiska Windsor och Newton men jag testar ofta även andra märken-
Eftersom jag aldrig deltagit i någon kurs så målar jag "som jag vill" dvs:
Jag väter i stort sett aldrig pappret innan jag målar. Jag tycker man får bra effekter då. dessutom blir det icke våta pappret vitare än när man väter det, jag tror det beror på att i ett papper som utsatts för vatten sjunker fibrerna ihop.
Jag klistrar nästan aldrig pappret på underlaget när jag målar, tycker inte det behövs, dessutom kan man med ett löst papper komma åt vissa partier lättare.
Jag börjar nästa aldrig med bakgrunden först utan "sätter" ofta fågeln eller däggdjuret först.

För oljemålning använder jag Artisan vattenlösliga oljefärg för att undvika lösningsmedelslukten. Jag tycker att detta färg fungerar utmärkt. Som underlag använder jag antingen dukpannå eller klassisk duk på ram. /Peter Elfman
20 November 2014

Birds in Art

Om man sysslar med konst som innehåller fågelmotiv skall man abslout försöka komma med i "VM i fågelmålning dvs "Birds in Art" i Wausau Wisconsin. Detta är en jurybedömd utställning av mycket hög klass. Både måleri och skulptur får vara med (ej keramik) och alla de stora kända namnen inom fågelkonsten är med. Varje år utses en mästare (Master wildlife artist) , Sveriges Lars Jonsson fick denna utmärkelse 1988. Jag har själv blivit uttagen nio gånger till detta fantastiska evenemang och 2011, 2012 och 2014 besökte jag dessutom Wausau och Leigh Yawkey Woodson Art Muserum under öppningshelgen. Museet bjuder på kost och logi under dessa dagar och konstnärer kommer dit från hela världen. Det känns ibland lite overkligt att man minglar med "kändisar" som Robert Bateman, Carl Brenders eller Guy Coheleach. Jag passar alltid på att fågelskåda när jag är där. Det är ju alltid oerhört inspirerande att möta en annan fågelfauna än den här hemma. /Peter Elfman
Länk till museet: http://www.lywam.org/


Fotona visar mig utanför Woodson Art Museum
Jag och min tavla som kom med i BiA 2014 "Do not disturb"
akvareller gjorda efter resan med Wisconsinfåglar:
Rose-breasted Grosbeak (akvarell 38*28cm)
White-breasted Nuthatch (akvarell 38*28cm)
Great Crested Flycatcher (akvarell 38*28cm)